Saturday, October 22, 2011

Cara Lajukan Broadband Yang Dah Habis Limit.

      Bagi pelanggan2 internet broadband pasti selalu mengalami masalah ini. Iaitu broadband dah mencapai maksimum bandwith limit. Walhal date due lama lagi nak habis. Kalau dah sampai limit, mmg slow la connection utk download kat internet. Mmg tension bila benda2 mcm ni terjadi. So, apa kata kita cuba cara ni. Amik bawang secukup rasa. Campur dengan kunyit.( JANGAN BUAT. TEMAN NAK GURAU JE LA. HIHIHI).


1) Pastikan wktu nie dh connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...
             




 



Kalo Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search tue...
                               
2) Akan kuar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...


3) Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt bwh utk pilih yg mna betol...

 

4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...





4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...










5) Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lbih cepat loading...

Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband tapi Bdk Botak gna Windows XP, jadi utk yg gna lain tu mgkin ada beza sikit...





 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...