Friday, January 28, 2011

Dunia seorang Pemancing

salam semua..bertemu lagi di entri yg seterusnya..kali ini terasa mcm nak sembang2 pasal pancing la pulak.al-maklum la, dah jadi hobi baru tahun 2011 ni.pikir punya pikir elok jgak ada hobi outdoor ni.setelah sekian lama duduk terperuk kat depan komputer.ntah mcm mana boleh terjebak untuk menceburi dunia nelayan ni.aku pun dah lupa.mgkn pengaruh kawan kat tempat keja kot.yang kebanyakkan adalah pemancing tegar...ada jugak beberapa kali follow diorang pi trip mancing.tapi so far, hampeh...takpe la.belum ada rezeki aku lagi kot.bak kata org, memancing ni kena sabar.hati tetap teruja untuk duduk sebaris dengan kawan2 yg dah berjaya naikkan ikan 5kg - 10kg..beratkan :) hehhee..nanti apa2 cerita atau tips kita akan kongsikan la kat sini..contohnya,mcm mana nak letak umpan, ikat perambut, peralatan dan juga teknik2 masa mancing..

Ni la senjata baru aku untuk di bawa ke spot mancing..mintak2 la ada luck.Joran Santec 7 kaki  dan mesin pulak Pioneer 50lb (5 ball bearing).Buat permulaan ni, guna je yg cap cokia dulu.Cokia pun abis rm90 gak kat benda ni.Belum aksesori lagi.Yang penting bg aku sekarang adalah panjang joran tu.Senang sikit nak baling jauh.Biar sampai ke pulau sebelah..Orang baru kena belajar baling dulu.Bg ketepatan tu jitu dan mantap dulu.Mesin pulak kira cukup mkn la utk ke laut.Takkan nak main kat parit je kan..hehehhe, jumpa lagi di entri seterusnya ye..Tunggu pulak cerita baru aku naikkan ikan2 besar.

1 comment:

Faizal-Aviate said...

bro, bebila ajak gua pi mancing gak...tensen duk sini hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...